معرفی گل شمعدانی و روش تولید و پرورش گل شمعدانی
گیاه یا گل زیبا و خوش رنگ فصلی که در فضای سبز نیز استفاده می شود گل شمعدانی است. گل شمعدانی در انواع مختلفی مثل شمعدانی بذری شمعدانی عطری شمعدانی قلمه ای موجود است. همچنین نوع دیگری نیز که در بازارهای گل ایران رایج است گل شمعدانی هلندی است.
یکی از گل های زیبای آپارتمانی که در رنگ های شاد و زیبا وجود دارد، شمعدانی است. این گیاهان زیبا شاخ و برگ های انبوده کروی شکل و کرکداری دارند و گل های آن ها درشت و به رنگ های سفید و قرمز یا بنفش است که معمولا در قسمت زیرین گلبرگ ها لکه های تیره رنگی دیده می شود. این گیاهان بر حسب تاریخ تهیه قلمه آنها از آغاز فروردین ماه تا پایان مرداد ماه به گل می نشینند و از جمله گیاهان گلخانه ای سرد است. سازگاری آنها بسیار خوب است و در زمستان باید در کنار پنجره و حرارتی حداکثر ۱۲ درجه سانتی گرادی قرار گیرد. خاک مناسب برای آنها مخلوطی از خاک باغچه ای شن دار همراه با مختصری خاک برگ و تورب پوسیده است.
در فصل بهار و اوایل تابستان به آب نیاز دارد و در همین هنگام است که دادن چند بار کود محلول بدان نیز بسیار مناسب خواهد بود این گیاه هم از طریق بذر و هم از طریق قلم زنی تکثیر می شود. تولید محدود این گیاه با قلمه انحام می شود. اما تولید انبوده آن با بذر است. بذرها هیبرید می باشند. بنابراین استفاده از بذرهای نسل بعدی، گیاهان با کیفیت ایجاد نمی کنند.
مراحل تهیه قلمه، ریشه دار کردن و گلدهی شمعدانی
۱- مطابق شکل تعدادی قلمه شمعدانی را ریشه دار کنید
۲- با پر شدن ریشه گلدان را عوض کنید
۳- گلدان ها را در برابر نور 10000 لوکس قرار دهید. به گیاهان خوب آب بدهید و با محلول غذایی NPK یعنی (20-20-20) هفته ای یکبار تغذیه کنید.
شرایط نگهداری
نور: شعمدانی معمولا به نور مستقیم خورشید نیاز دارد اما تابش شدید و گرم آفتاب هم برای گیاه مضر است پس در تابستانهای گرم اندکی سایه برای گیاه ایجاد کنید. اگر نور دریافتی شعمدانی کمتر از حد نیازش باشد گیاه شروع به ریزش گلها و غنچههایش میکند. پس اگر چنین علامتی در گیاه دیدید میتواند نشانه کم نوری باشد بنابر این گیاه را به مکانی پر نور تر منتقل کنید. شمعدانی برای گل دهی نسبت به طول روز بیتفاوت است اما به مقداری نور برای این کار نیاز دارد. پس اگر در زمستان خواستید این گیاه را به گل دهی تشویق کنید میتوانید آن را در معرض نورهای مصنوعی قرار بدهید.
خاک: گیاه شمعدانی خیلی به پی اچ خاکش حساس نیست اما خاک اندکی اسیدی را ترجیح میدهد. پی اچی حدود ۵٫۸ تا ۶٫۵ برای گیاه بهترین پی اچ است. سعی کنید از خاکهای غنی برای کاشت شمعدانیتان استفاده کنید. اگر خاکتان خیلی خوب نیست، مقداری کود به آن بیافزایید.
آبیاری: برای آبیاری ابتدا اجازه دهید خاک مقداری خشک شود سپس آبیاری مجدد را انجام دهید. اگر اجازه دهید خاک یک الی دو روز خشک بماند سپس آبیاری را انجام دهید، به این نحو رشد گلهای بیشتر در گیاه را تشویق کرده اید. فقط حواستان باشد گیاه را برای مدت طولانی بی آب نگذارید چرا که برگها شروع به ریزش میکنند و گیاه رو به زوال میرود.
کود دهی: شمعدانی به تغذیه خیلی زیاد نیاز ندارد اما از آنجایی که آنها معمولا در گلدان پرورش مییابند، یک تغذیه سبک با کودهای مایع یا جامعی که حاوی تمام عناصر مورد نیاز باشند هر ۲ الی ۴ هفته یک بار کمک میکند گیاهتان نیرومند و سرحال بماند.
شرایط نگهداری در زمستان: اگر در مناطی با هوای گرم و زمستانهای معتدل زندگی نمیکنید، شمعدانیتان به مقداری مراقبت از سرما در طول زمستان نیاز خواهد داشت. میتوانید گلدان شمعدانیتان را به داخل خانه بیاورید و آن را جلوی یک پنجره روشن که نور مستقیم خورشید را دارد قرار دهید و مانند یک گیاه خانگی نگهداریاش کنید. همچنین اگر در منطقه شما زمستانها خیلی سرد نمیشود، میتوانید گیاه را در جای خودش نگه دارید و فقط شبها آنها را با پوششی ( یک تکه پلاستیک یا پارچه) از سرمای هوا حفظ کنید. میتوانید در اواسط تابستان شاخههای شمعدانیتان را هرس کنید
آفات و مشکلات: در حالت عادی شمعدانیهایی که در بیرون از خانه پرورش میدهیم مستعد ابتلا به آفات نیستند. اما اگر شمعدانی را در داخل خانه پرورش بدهید، شتهها و سفید بالکها میتوانند مسئله ساز شوند. برای مبارزه با این حشرات از سموم سیستمیک استفاده کنید.
بیماریهای قارچی و باکتریایی کمی هستند که گیاه شمعدانیتان میتواند به آن دچار شود:
– پوسیدگی ساقه یا ریشه، به دلیل آبیاری زیاد یا کافی نبودن یا بسته بودن سوراخهای زهکش و خوب نبودن زهکشی خاک.
– کپک خاکستری، مخصوصا اگر در منطقهای با رطوبت هوای بالا و مه آلود زندگی میکنید. در این بیماری کرکهای خاکستری رنگی بر روی برگها تشکیل میشود و سرانجام برگ حالت لزجی به خود میگیرد و متلاشی میشود.